Turism Romania

Monumente, Muzee, Parcuri Naturale, Atractii

Muzeul Golesti

Muzeul Golesti (Arges)In vechiul conac din satul Golesti, incepand inca inainte de cel de-al doiela razboi mondial, prin ingrijirea istoricului G.Fotino (apoi intre 1958 si 1963), a fost organizat un mare muzeu. Cladirea in care a fost amenajat a fost ridicata in 1640 si poarta amprenta specifica a monumentelor epocii lui Matei Basarab. Chiar de la intrare poate fi admirata Fantana lui Golescu, care poarta o inscriptie de lauda la adresa lui Radu Golescu-vornicul (1746-1818). Intregul complex este inconjurat cu un zid inalt, avand in cele petru coturi turnuri de aparare. Deasupra intrarii incintei se ridica un foisor construit intre 1784 si 1807. In 1859 el a fost distrus de cutremur, iar ce exista astazi este rezultatul restaurarilor. In mai 1821, aici a poposit si a dormit Tudor Vladimirescu; de aici a fost ridicat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti si dus la Targoviste unde a fost ucis (27 mai 1821).

Sectia memoriala este organizata in conacul propriu-zis. Ultima renovare a conacului este din 1960. Aici se gaseste mobila din secolul 19, biblioteca si tablourile fratilor Golesti.
Este interesant aici sa vezi baia turceasca, unica constructie de acest gen din tara, care s-a pastrat integral. Ea a fost cladita in 1784.
De asemenea aici mai este si o biserica ridicata de Stroe leurdeanu in 1646, cu mobiler sculptat care dateaza din acea perioada.

Muzeul Golesti ( Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Romania ) reprezinta indeletnicirile de pomicultura si viticultura din Romania si are case (in proiect au fost 150) din diverse zone ale tarii.

Cei mai cunoscuti Golesti sunt : Dinicu Golescu (m.1830) , Zoe Golescu (m.1879) , Nicolae Golescu (m.1877) , Stefan Golescu (m.1874) , Radu Golescu (m.1882)

Reclame

2 februarie, 2007 - Posted by | 4 stele, Arges, Muzee in Romania

2 comentarii »

  1. Va rog sa ma contactati pentru corecturi obligatorii si informatii stiintifice verificate. Textul cuprinde greseli gramaticale (Leurdeanu scris cu l mic, nu este pusa virgula dupa ,, de asemenea,, din antepenultima fraza), precum si formulari ambigui – de exemplu, penultima fraza. Nu stiu de unde ati preluat informatiile, dar consider elementara si obligatorie solicitarea aprobarii conducerii institutieipentru publicarea unui text de prezentare.
    F.Pally,director Muzeul Golesti, 21 mai 2008

    Comentariu de Filofteia Pally,director | 21 mai, 2008 | Răspunde

  2. Va rog sa ma contactati pentru corecturi obligatorii si informatii stiintifice verificate. Textul cuprinde greseli gramaticale (Leurdeanu scris cu l mic, nu este pusa virgula dupa ,, de asemenea,, din antepenultima fraza), precum si formulari ambigui – de exemplu, penultima fraza. Nu stiu de unde ati preluat informatiile, dar consider elementara si obligatorie solicitarea aprobarii conducerii institutiei pentru publicarea unui text de prezentare.
    F.Pally,director Muzeul Golesti, 21 mai 2008

    Comentariu de Filofteia Pally,director | 21 mai, 2008 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: