Turism Romania

Monumente, Muzee, Parcuri Naturale, Atractii

Tablitele de la Tartaria

In Transilvania, in localitatea Tartaria din judetul Alba, intre Alba Iulia si Orastie (facand parte din cultura TurdaTablitele de la Tartaria asemanatoare culturii Vinca), cercetatorul clujean Nicolae Vlassa a descoperit trei tablite de lut, dintre care doua sunt acoperite cu reprezentari stilizate de animale, copaci si diferite obiecte. Cea de-a treia, de forma discoidala, cuprinde patru grupuri de semne, despartite prin linii.Tablitele de la TartariaTablitele de la Tartaria

Observand similitudini intre tablitele gasite la Tartaria si scrierile de pe tablitele sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr, cele din urma datand de la sfarsitul mileniului IV si inceputul mileniului III i. Hr., specialistii romani au luat in considerare ipoteza conform careia si tablitele de la Tartaria ar fi vestigii ale unei scrieri stravechi. Tablitele de la Tartaria sunt insa mai vechi cu un mileniu decat monumentele scrierii sumeriene, fiind datate din prima jumatate a mileniului IV i.Hr. Astfel, daca se admite ca ele reprezinta intr-adevar scrieri, Tablitele de la Tartaria sunt cele mai vechi scrieri gasite pana-n prezent.

 

Tablite asemanatoare au fost gasite in colina de la Karanovo, din sud-estul Bulgariei, intr-un nivel neolitic, insa acestea corespund mileniului III i.Hr. Tablitele de la Karanovo sunt reprezentate de cateva sigilii de lut dintre care unul – rotund, cu diametrul de 6 cm – are gravate semne pictografice si este impartit in patru sectoare clar delimitate, la fel ca tablita discoidala de la Tartaria.Tablitele de la Tartaria

 

Si la Gracianita, localitate din nord-vestul Bulgariei s-au gasit doua platouri de dimensiuni reduse; pe fundul uneia dintre ele se poate recunoaste reprezentarea schematica a unei fiinte omenesti sau divinitati, iar cel de-al doilea releva o decoratie care ar putea fi o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si de una din tablitele de la Tartaria.

 

Unii cercetatori sau entuziasti, pe baza celor trei descoperiri mai vechi decat scrierea sumeriana, au ridicat ipoteza ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europei si nu in Mesopotamia, teorie puternic criticata in arheologia mondiala. De asemeni exista ipoteza ca aceste piese ar fi ajuns in Transilvania datorita unor contacte economice sau de alta natura cu Orientul Apropiat desi datarea tablitelor este mai timpurie cu un mileniu fata de aparitia scrisului in Orient.

 

Conditiile descoperirii

 

Nicolae Vlassa nu a fost prezent pe santierul arheologic de la Tartaria Gura Luncii in momentul descoperirii tablitelor, descoperirea fiind facuta cu putin inainte de incheierea programului de lucru. De asemenea tratamentul la care au fost supuse piesele nu este mentionat in raportul preliminar de sapatura si nu exista fotografii ale pieselor in momentul descoperirii. De asemenea este cunoscut faptul ca N. Vlassa refuza discutii asupra acestui lucru cu colegii sau prietenii apropiati.

 

Datarea pieselor

 

Descoperirea tablitelor a starnit curiozitatea cercetatorilor pe plan mondial si s-a pus problema datarii radiocarbon a pieselor descoperite. Piesele au fost insa introduse dupa descoperire intr-un cuptor al laboratorului de restaurare din Cluj si arse, asfel datarea nu mai poate fi efectuata.

 

Neconcordante in inregistrarea si prezentarea datelor

 

Articolele scrise de N. Vlassa dupa aceasta descoperire nu prezinta clar situatia stratigrafica a tablitelor si nu exista o reproducere in situ a complexului arheologic in care au fost descoperite tablitele. Exista o singura fotografie de la o distanta mare a complexului arheologic in care nu apare nici un fel de material arheologic.

 

 

Sursa: Wikipedia

 

Tablitele de la Tartaria – cea mai veche scriereTablitele de la TartariaTartaria, Alba
Faptul ca spatiul carpato-danubiano-balcano-pontic a fost locuit inca din timpuri imemoriale nu mai este o noutate, dupa cum arata si recenta descoperire. Cercetatoarea Maria Gimbutas din Statele Unite ale Americii considera ca aceasta zona este leaganul culturii europene.

Cultura Turdas a fost descoperita prin sapaturile arheologice din anii 1895 si 1910. La Daia Romana, s-a descoperit atunci un vas cilindric, mai vechi decat sigiliile cilindrice din Sumer. In 1961, arheologul Nicolae Vlasa a facut o descoperire epocala, recunoscuta de straini, negata de unii istorici din Romania. Inca se mai afirma ca placutele au fost puse acolo chiar de arheolog sau au fost aduse in traista de un negustor din Sumer!

Vlasa a gasit un mare complex de cult si schelete umane sfaramate. Intr-o groapa cu materiale de tip Turdas au fost descoperite 26 de figurine de teracota, trei figurine de alabastru si trei placute de lut ars. Doua placute au o scriere pictografica, fiind mai vechi cu doua milenii decat cele descoperite la Djemer-Nasr, Kis si Uruk din Sumer, datate 3300 i.H. Constantin N. Barbulescu prezinta o descifrare posibila. Toti cei care au incercat descifrarea tablitelor nu prezinta insa si „scara” dupa care au realizat talmacirea.

Marile migratii s-au produs inca din mileniul IV i.H. „Potrivit opiniei generale, sumerienii au venit in Sumer aproximativ pe la jumatatea mileniului IV… In general, exista o concordanta de opinii privind faptul ca sumerienii au venit din tinuturi muntoase, potrivit religiei pe care si-au adus-o din tara de origine, zeii lor salasluiau in varful muntilor, iar daca in noua lor tara nu au gasit munti, ei au ridicat zeilor temple in forma de munti artificiali – ziguratele” (V. Zamarowsky, „La inceput a fost Sumerul”, 1981, p. 169).

Profesorul Marco Merlini de la Roma afirma ca „spiritualitatea danubiana este una dintre mamele culturii europene”. Mai categoric, doctorul Napoleon Savescu din Statele Unite sustine ca spiritualitatea pelasgica (dacica, mai tarziu) se afla la originea civilizatiei europene si nu numai. Napoleon Savescu a ridicat un monument la Tartaria pentru a marca vechimea scrierii de pe malul Muresului. Este un scris magic, la care aveau acces doar cei initiati. Mormantul in care au fost gasite acele tablite, datate 5-6000 i.H., a apartinut probabil unui sacerdot.

Sursa: Cafeneaua

24 august, 2007 - Posted by | Alba, Monumente

7 comentarii »

 1. sunt psionat de istoria noastra si dupa modesta mea parere in ceea ce priveste subiectul TARTARIA ar trebui o implicare mai mare a tuturor oamenilor de istorie din Romania si nu numai. Pentru noi ,romanii este o oportunitate epocala aceasta descoperire si nu trebuie nici ratata nici uitata.Pentru o asemenea descoperire cred ca si guvernul roman ar trebui inplicat.Traiesc in Italia si nu ezit niciodata sa vorbesc despre NOI pentru ca lumea nu ne cunoaste suficient de mult ca sa ne si respecte pentru ceea ce ,consider eu ,am fost .Este o mandrie ptr. mine ca sunt roman asa cum si pentru italieni sau greci este o mandrie ptr.ceea ce au reprezentat in istorie.Pacat ca nu este o mediatizare mai puternica a istoriei noastre si la un nivel mai jos decat salile de conferinte. Oricum va doresc an continuare succes in ceea ce faceti. Iulian,stanciu(Braila),Pescara,Italia.

  Comentariu de stanciu iulian | 4 septembrie, 2008 | Răspunde

 2. Ma bucur ca romanii din Italia sunt pasionati inca de istoria tarii lor. BRAVO !

  Comentariu de Claudiu Gamulescu | 30 septembrie, 2008 | Răspunde

 3. Da intr-adevar este o bucurie imensa sa aflam ca romanii din Italia sunt pasionati inca de istoria tarii lor. Felicitari.

  Comentariu de Andreea Ionescu | 23 octombrie, 2008 | Răspunde

 4. felicitari si din partea mea 🙂

  Comentariu de cazare bran | 1 februarie, 2011 | Răspunde

 5. super tare!!! nu am mai vazut asa ceva

  Comentariu de anonim | 23 aprilie, 2012 | Răspunde

  • este superrrrrrrrrr!!!! chiar ma incanta!!! de minune

   Comentariu de anonim | 23 aprilie, 2012 | Răspunde

 6. Vă invit pe limbatracaprotoromana.blogspot.com. Tăblițele de la Tărtăria sunt scrise în linearul A minoic. Cele 3 mesaje de pe fiecare tăbliță au legătură între ele și împreună alcătuiesc mesajul final care, de asemenea, e strâns legat de osemintele femeii din neolitic găsite lângă tăblițe. Cel mai simplu de înțeles e mesajul de pe tăblița rectangulară negăurită, unde avem imaginea unui țap, litera TE din sistemul silabic minoic linear A = TU în română și o altă pictogramă reprezentând un țap sacrificat, jupuit și decapitat, considerat de unii o siluetă neclară. Mesajul acesteia este: ȚAPUL TU JUPOAIE! sau cu alte cuvinte PREGĂTEȘTE-TE DE OSPĂȚ!

  Comentariu de VĂCARU SILVIU MARIUS | 5 octombrie, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: